Zo bouw je energieneutraal
14 juni 2022

Het bedrijvencomplex De Weerdenberch in Waardenburg bouwden we energieneutraal. Alle 16 bedrijfsunits zijn voorzien van zonnepanelen en accu’s.

De accu wordt tijdens de zonuren opgeladen met overcapaciteit van de zonnepanelen en wordt dus niet direct energie teruggeleverd aan de leverancier. De opgewekte zonne-energie kan dan op een ander moment gebruikt worden. Zo wordt maximaal rendement gehaald uit de zon! Bij de kleinste units vanaf 130 tot 154 m² hebben de zonnepanelen op jaarbasis een totaal vermogen van 9.000 Wp. Bij de grootste units van 270 m² is dit 15.750 Wp. De accu’s hebben een opslagcapaciteit van 10 Wp.

Voor de dakbedekking is Citumen toegepast (circulaire bitumen). Dit zijn nieuwe dakbanen die zijn vervaardigd uit oude bitumen van ontmantelde daken met behulp van een unieke bitumenrecyclemachine. Icopal lanceerde tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de circulaire bitumen dakbaan. Deze spectaculaire doorbraak in circulaire dakbedekkingen, ontwikkeld door Icopal met haar partners ZND Nedicom en New Horizon Urban Mining, levert een besparing op van 400 ton CO2-uitstoot per jaar (bron: Stedebouw & Architectuur).